Prednosti cestovnog prometa

Današnji promet sastoji se od više grana prijevoza putnika i robe. Svaki od tih načina prijevoza robe ima svoje prednosti i nedostatke.

Cestovni promet je danas jedan od najrazvijenijih načina prometa. Osim cestovnog, za prijevoz robe, postoje i sljedeći načini:

  • prijevoz vlakom
  • prijevoz avionom
  • prijevoz brodom

Prijevoz vlakom

Teretni vlakPrijevoz vlakom ili željeznički prijevoz je jedan od starijih načina prijevoza robe od točke A do točke B. Svi se sjećamo starih western filmova na kojima je bilo prikazano kako se prevoze ljudi, roba pa čak i životinje. Tada je to bio najefikasniji način transporta bilo čega od točke A do točke B.

U vrijeme cvjetanja željezničkog prometa, gradovi nisu bili toliko povezani kao što su danas. Tada je najvažnije bilo prugom povezati svaki veći grad, dok to danas nije baš tako. Danas je apsolutno svaki grad, pa čak i manje mjesto povezano s cestom, dok su samo veća mjesta i gradovi povezani željezničkom prugom.

Prijevoz avionom

Prijevoz avionom ima gotovo sličan problem kao i prijevoz vlakom. Povezanost. Nemaju svi gradovi velike zračne luke u koje mogu sletjeti veliki transportni avioni. Osim što imaju problema s dostupnošću, imaju problema i s opterećenjem. Ako se avion optereti s velikim teretom, neće poletjeti jer neće moći.

Prijevoz brodom

Prijevoz brodom je jedan od najekonomičnijih načina prijevoza na svijetu. Veliki teretni brodovi mogu prevesti jako veliki teret u samo jednom transportu. Ali tu je malo više problema osim dostupnosti i opterećenja koje muči transport zrakom. Svaki brod, ako nema nekog umjetnog kanala koji su napravili ljudi, moraju ići oko svakog kontinenta i pristati u onaj grad koji ima dovoljno razvijenu pomorsku luku kako bi preuzeo teret koji prevozi taj teretni brod.

Svaki od tih načina transporta ovisi o cestovnom prometu. Zašto? Zato što je cestovni promet puno pogodniji u odnosu na druge načine prijevoza zbog svoje ekonomičnosti i pristupačnosti. Samo te dvije prednosti čine ga najprimjenjivijom granom prometa. Cestovni promet gotovo je i najprimjenjivija grana prometa u privatnim svrhama, a bome i gospodarskim.

Najznačajnija prednost cestovnog prometa je njegova pristupačnost. Osim dostava ogromne količine robe teretnim kamionima, kombi prijevoz je jednako tako zastupljen kao način dostave robe.

Svaki put kada se neka roba dostavi u neko skladište, kombi prijevozom se ta roba dostavlja na svima poznat način, a to je “vrata do vrata”. U kombi je stavljan razvrstana roba i cilj svakog tog kombija je dostaviti robu precizno odabranoj publici (tu, naravno, veliku ulogu igra logistika svake tvrtke koja se bavi transportom robe).

Svaki od gore navedenih načina prijevoza robe ovisi o cestovnom prometu baš zbog toga što je pogodan za male i srednje udaljenosti. Isto tako, svaki od gore navedenih vrste transporta robe zahtijevaju brojne popratne radnje kao što su utovar robe, praćenje robe, istovar, posebno pakiranje robe i slično.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate nekakav upit vezan za naše usluge, slobodno ispunite kontakt formu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
phone